Slike 2010

XC Samobor - opće informacije

Written by Luka.

sipar2001_smallNaša utrka održava se sedamnaestu godinu zaredom. Čudna Šuma je treća staza na kojoj je ona održana. Prvo izdanje ove utrke održano je na legendarnom Siparu, na stazi u blizini planinarskog doma na Velikom dolu. Danas se na toj stazi održavaju utrke u sklopu XC lige Sajmeni Dani. I ta staza bila je vrlo kvalitetna i atraktivna, ali logistički uvijeti su bili ograničeni što je nakon 2001. godine rezultiralo premještanjem utrke na područje Otruševca, na novu stazu.

 

otrusevec2005_smallStaza u Otruševcu bila je nešto manje atraktivna, ali su logistički uvijeti bili puno bolji. Svih tih godina, od 1994. do danas postojala je težnja da se utrka približi gradu, da se približi običnim ljudima i gledateljima. Rješenje je pronađeno u potpuno novoj stazi pod radnim nazivom Čudna Šuma. Zasluge za ovu stazu pripadaju našem tajniku Zvonimiru, koji je praktično sam prehodao sve šume na području naselja Stražnik i Vrhovčak i omogućio nam ovu stazu. Bilo je tu puno dilema unutar kluba. Da li održati utrku na novoj stazi, ili ostati na Otruševcu. Bojali smo se da je staza preteška, testirali su je mnogi vozači, rekreativci, državni prvaci... i na kraju, odluka je pala i utrka je 2008. održana u Čudnoj Šumi. Po reakcijama natjecatelja, posjetitelja, a i naš dojam je takav, najbolja utrka koju je naš klub organizirao.

 

Najveća prednost ove staze je što je jako blizu samog centra Samobora, glavnog gradskog trga. Logistički uvjeti za organizaciju utrke su gotovo savršeni. Ima ona i mana, naravno. Jednu veliku: kod slabijih vozača ubija volju za vožnjom... :-). Da, staza je jako teška i zahtjevna. Ali, kao što većina vozača kaže, to je prava Cross-Country staza.

 

straznik2009_smallI za kraj jedno objašnjenje. Kako je nastao naziv Čudna Šuma? Naš tajnik Zvonimir i naša najveća zvijezda na zalazu Davor Svečnjak su u smiraj jednog dana ljeta gospodnjeg 2008-og čistili stazu. Potrajalo je to do duboko u noć. I na povratku do automobila sa radija je tutnjala pjesma ''Čuvajte nas, pazite nas, jer...'' - ČUDNA ŠUMA. I naša zvijezda reče - ova staza zvati će se - ČUDNA ŠUMA!

 

I stvarno, kada napravite nekoliko krugova po toj stazi, sve vam postane nekako čudno... Probajte!